"4 x Afroamerický román: T.Morrison, J.Baldwin, R.Ellison a A.Haley"

Čtveřice autorů, o kterých bude řeč symbolizuje hlavní představitele americké literatury a lze je obecně zařadit do škatulky černošští spisovatelé. Při podrobnějším nahlédnutí do jejich příběhů, se ale objeví komplikovanější struktura děje a psychologie postav, které toto stereotypní označení spíše vyvrací. 






Nejvíce se tomuto označení vymyká Toni Morrison a James Baldwin, u kterých je děj z černobílého světa spíše jen kostrou, která nese jejich komplikovanější pohled na společnost a příběh samotný zde spíše teprve začíná. Význam R. Ellisona není nijak menší a často bývá zmiňován společně s J. Baldwinem nebo T. Morrison jako výrazná literární ikona, která převzala vedoucí úlohu po Richardu Wrightovi nebo Langston Hughesovi. Ellison je spíše v nevýhodě kvůli své "nízké" produktivitě. Román "Neviditelný" patří mezi jeho nejúspěšnější literární počiny, později byl ale spíše znám jako esejista a jazzový kritik.

Postava Alexe Haleyho může mezi těmito jmény působit rozporuplně, je autorem pouze dvou, za to ale nejvýznamnějších knih (Autobiografie Malcolma X, 1965, Kořeny, 1976), díky kterým mu nelze jeho místo v americké literatuře upřít. Haley se rovněž proslavil jako žurnalista a to zejména rozhovory např. s hudebníkem Miles Davisem, M.L.Kingem, Muhammadem Alim nebo představitelem amerických neonacistů Georgem L. Rockwellem.

Následující odkazy by měly posloužit jako zdroj nezbytných informací jak k četbě jejich knih, tak k pochopení myšlení autorů samotných. Obzvlášť zajímavá je publikace Ľuboše Juríka, "Americké dialógy"*, která obsahuje sbírku rozhovorů s představiteli moderní americké literatury, jež L.Juríka sbíral od 80. do 90. let. Z ní jsou převzaty rozhovory s J. Baldwinem a A. Haleym. Rozbory knih od amerikanisty Josefa Jařaba byly publikovány v souboru esejů a předmluv, "Od Poea k postmodernismu: proměny americké prózy"** a nemají o nic menší význam. Osobnost Josefa Jařaba patří společně s Vladimírem Klímou mezi hlavní propagátory černošské literatury jak americké, tak africké. 







Text v PDF




Text v PDF

Text v PDF

Text v PDF

Text v PDF


*"Americké dialógy"
Ľuboš Jurík (Bratislava, Tatran, 1993)


**"Od Poea k postmodernismu: proměny americké prózy"
(61 esejů, které vyšly jako předmluvy a doslovy k českým překladům americké. prózy v letech 1958 - 1991)
vybrali, uspoř. Martin Hilský
Odeon, 1993


*foto: BATES: African American Studies


Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman