"Srebrenica" J.W.Honig, N.Both



Kniha dvojice holandských autorů dokumentuje a analyzuje jeden z mezníků války v Bosně a Hercegovině i nezměrnou lidskou tragédii, kterou se stal bosenskosrbský útok na "bezpečnou oblast" Srebrenica v červenci 1995 a následný masakr několika tisíc bosenských Muslimů.
Autoři se stavějí kriticky k obviňování příslušníků sil OSN ve Srebrenici ze zbabělosti i k hypotéze o tajné dohodě, podle níž mělo být město údajně obětováno, a události vysvětlují spíše jako důsledek střetu zájmů na světové politické scéně a neschopnosti mezinárodního společenství dostát v praxi morálním a politickým závazkům, které ve věci bosenského konfliktu přijalo. Svým věcným a objektivním pohledem a rekapitulací šir, ších souvislostí srebrenické tragédie se kniha řadí k nejlepším titulům ve své oblasti.
Tato kniha si klade tři cíle. Za prvé chce předložit detailní rozbor „bitvy“ o Srebrenici v období 6. – 11.července a následujících deportací a masových poprav. Za druhé se pokusí vysvětlit , proč bosenští Srbové srebrenickou bezpečnou zónu napadli a proč systematicky vyvraždili tolik muslimských mužů. A za třetí nabídne analýzu příčin, které mezinárodnímu společenství znemožnilo zakročit.

Jan Willem Honig (1958) vystudoval Amsterdamskou univerzitu a dnes působí na katedře vojenských studií londýnské King's College. Přednášel také na Utrechtské a Newyorské univerzitě.

Norbert Both (1970) je mj. absolventem oboru mezinárodních studií na Sheffieldské univerzitě a v letech 1994-95 prac'oval jako asistent Davida Owena, bývalého mírového vyjednavače v bosenském konfliktu.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Srebrenica „Zpráva o válečném zločinu“
Autoři: Jan Willem Honig, Norbert Both
Originál: Srebrenica: Record of a War Crime
(vydaného nakladatelstvím Penguin Books v roce 1996)
Překlad: Šimon Pellar
Nakladatel: Mladá fronta, edice: Fakta;
Rok vydání: 2001
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%



Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman