Helen Thomas „terorismus je velmi efektivní propagandistická zbraň“

Kritika Izraele a jeho politiky nezaznívá v našem státě, není ale slyšet ani ve většině částech Euroamerického světa, to je ovšem zřejmé při pohledu na dění v Palestině a ve vztahu světa (v tomto případě i islámských zemí) k Palestincům.
To co by jiným státům těžko prošlo a bylo by ihned kritizováno, je v případě státu s modro-bílou vlajkou několik desítek let tolerováno a ze strany velkých mocností přímo i podporováno. Nebýt tureckého premiéra, asi bychom dnes těžko hledali „hlasitější“ hlas, který jasně a nahlas promlouvá k Izraeli. O to víc nás můžou překvapit slova jedné z nejdéle aktivních novinářek v USA.


Helen Thomasové (89) patří k legendárním žurnalistům, která přináší zprávy od dob JFK až do současnosti. Její rodina pochází ze Sýrie (dnes je tato oblast součástí Libanonu) a do USA emigrovali na konci 19.století. H.Thomasová má dalších osm sourozenců a své dětství prožila v Detroitu, v roce 1942 ukončila studium na Wayne university bakalářským titulem a začala svou novinářskou kariéru.


Je známá svými kritickými dotazy ohledně války proti terorismu a hlavně války v Iráku. V době, kdy byl v úřadu G.W.Bush přicházely právě z její strany velmi těžké otázky ohledně rozhodnutí k útoku na Irák.


21. Březen 2006, Helen Thomasová se ptá...

I'd like to ask you, Mr. President, your decision to invade Iraq has caused the deaths of thousands of Americans and Iraqis, wounds of Americans and Iraqis for a lifetime. Every reason given, publicly at least, has turned out not to be true. My question is: Why did you really want to go to war? From the moment you stepped into the White House, from your Cabinet...your Cabinet officers, intelligence people, and so forth...what was your real reason? You have said it wasn't oil...quest for oil, it hasn't been Israel, or anything else. What was it?

Před několika týdny (27.5.2010), proběhla přímo v Bílém domě oslava dne Židovského dědictví a právě zde zazněla velmi silná slova ohledně státu Izrael. Kritika byla ostrá a není překvapivé, že se H.Thomasová za ně omluvila, je ale už jen spekulace do jaké míry ji k tomuto rozhodnutí přiměly okolnosti a pocit osamění s tímto názorem, který je jistě ojedinělý v místě tak blízkým těm nejvyšším místům US of A.

Helen Thomasová je nepochybně ikonou americké žurnalistiky a její energie je inspirativní pro každého, kdo její práci sleduje, níže uvedený link je rozhovor pro Vice magazine a dalo by se říct, že je to nejideálnější způsob jak nakouknout do jejích myšlenek.


Helen Thomas interview Vice magazine


Přepis rozhovoru z Bílého domu mezi H.Thomasovou a rabínem Davidem Nesenoffem, 27.5.2010 .


Nesenoff: Any comments on Israel? We're asking everybody today, any comments on Israel?
Thomas: Tell them to get the hell out of Palestine.
Nesenoff: Oooh. Any better comments on Israel?
Thomas: Remember, these people are occupied and it's their land. It's not German, it's not Poland ...
Nesenoff: So where should they go, what should they do?
Thomas: They go home.
Nesenoff: Where's the home?
Thomas: Poland. Germany.
Nesenoff: So you're saying the Jews go back to Poland and Germany?
Thomas: And America and everywhere else. Why push people out of there who have lived there for centuries? See?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)