Rouhačská parodie "Poslední večeře" na olympijských hrách normalizuje urážku náboženství (Egypt Today, 28.7.2024)

 


foto: Ahmad Tajjib, hlavní imám univerzity Al-Azhar


Islámská univerzita Al-Azhar, významná sunnitská instituce v muslimském světě, odsoudila rouhačské scény zobrazující "Poslední večeři" Ježíše (syna Mariina, mír a požehnání Boží s ním) během úvodního ceremoniálu na olympijských hrách v Paříži (26.7.2024). Skupina "drag queens" tanečníků předvádějící parodii na Leonardovu "Poslední večeři" během zahájení olympijských her v Paříži, vyvolala kontroverzi a popudila křesťany a muslimy na celém světě. Organizátoři se omluvili Katolické církvi a dalším křesťanským spolkům za své jednání.

V prohlášení Al-Azharské univerzity se uvádí: "Scéna s Ježíšem (syna Mariina, mír a požehnání Boží s ním) je velmi urážlivá. Zcela necitlivým a lehkovážným způsobem snižuje význam jeho proroctví, popuzuje věřící a zesměšňuje morálku a ctnosti lidského charakteru." řekl Ahmad Tajjib, nejvyšší imám Al-Azharu. Egyptská univerzita rovněž dodala, že její postoj je principiální a odmítá jakékoli pokusy o zesměšňování Božích proroků. "Proroci a Poslové jsou ta nejlepší z Božích stvoření. Bůh si je vyvolil a zaujímají významnější místo nad všemi lidmi, protože mají úkol zvěstovat poselství dobra celému lidstvu." píše se v prohlášení. 

"Islámská univerzita Al-Azhar a téměř dvě miliardy muslimů věří, že Ježíš (mír a požehnání Boží s ním) je Boží Prorok. Bůh v Koránu říká: "Vskutku Mesiáš Ježíš, syn Mariin, je pouze poslem Božím a slovem Jeho." (Korán 4:171). V jiném koránském verši se píše: "A hle, pravili andělé: „Marie, Bůh ti oznamuje zvěst radostnou o Slovu, jež od Něho přichází, jehož jméno je Mesiáš, Ježíš syn Mariin, a bude blahoslavený na tomto i onom světě a též jedním z těch, kdož k Bohu budou přiblíženi." (Korán 3:45). 

Muslimové věří, že zneuctění Ježíše (mír a požehnání Boží s ním) nebo kteréhokoli z Proroků (mír a požehnání Boží se všemi) je hřích a toto počínání je ostudné jak pro ty, co je činí, tak ti, kdo je schvalují. Univerzita Al-Azhar varovala před nebezpečím zneužití mezinárodních akcí, kde urážka náboženství bude považována za normu a bude propagována homosexualitu a "transgenderism". Při těchto příležitostech si ale lidé také připomínají sounáležitost, bez níž nelze čelit těmto dekadentním trendům, které vystrnaďují náboženství, dávají na jeho místo zvrhlou sexualitu, jež podkopává morálku člověka a vyzdvihuje "zvířecí" pudy, odporující lidské přirozenosti. Takto agresivně demonstrováno, ustanovuje výše uvedené chování/postoje normu ve společnosti všemi možnými prostředky.











Populární příspěvky z tohoto blogu

"Česká rapsodie" (1969), rež. Vojtěch Jasný

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

"Orwell vs. Huxley" Neil Postman (1985)

"Neskrývaný intelekt & kýč" Milan Kundera

"Můj obraz mluví o práci rukou" Vincent van Gogh (1885)