Elizabeth Eckford (Little Rock Nine) 4. září 1957




Elizabeth Eckford byla jednou z devíti afroamerických studentů, známých též jako "Little Rock Nine", kteří se jako první pokusili zapsat na střední školu v Little Rocku, hlavním městě Arkansasu. Případ o segregaci ve veřejném školství "Brown v. Board of Education", v němž nejvyšší soud v USA 17.května, 1954 jednohlasně rozhodl ve prospěch Afroameričanů, označil dosavadní pravidla jako nezákonné a cesta pro posun v postavení černochů na celém území USA se mohla začít pomalu měnit.



O čtyřicet let později Bill Clinton v projevu nazvaném "Little Rock Nine" poznamenal:


"Před čtyřiceti lety, jediný obraz spálil naše srdce a rozčeřil povědomí našeho národa. Obraz tak silný, že ti, kdo jej viděli, budou jej míti stále živý ve své mysli. Patnáctiletá dívka v černo-bílých šatech, držící pouze sešit, obklopena velkým davem chlapců a dívek, mužů a žen, vojáků a policejních strážníků.S neskloněnou hlavou hleděla před sebe. Naprosto opuštěná. 4 září, 1957, Elizabeth Eckford kráčela k těmto dveřím v její první školní den zcela opuštěná. V cestě jí bránili lidé obávající se změny, zaslepeni ignorancí a nenávidící to, co jednoduše nemohli pochopit. Amerika ji viděla. Byla pronásledována a terčem posměchu kvůli barvě své kůže. Na této fotografii je zachycen zneklidňující letmí pohled nás samých"


Elizabeth Eckfor byla jediná z devíti mladých Afroameričanů, kteří se na školu pokusili dostat, ačkoliv tato škola přijímala jen bělochy.



Tento pokus o registraci nebyl ovšem prvním ve Spojených Státech. 
V roce 1956, ve městech Mansfield (Texas), Clinton (Tennessee) proběhly velké demonstrace proti možnosti přijímat do bělošské školy černošské děti. Následovalo několik incidentů, které měly zabránit desegregaci na jihu Spojených Států.
V Neshvillu (Tennessee) byl spáchán bombový útok na základní školu, v Birminghamu (Alabama) byl zraněn reverend Fred Shuttleshworth, když chtěl nechat zapsat svou dceru do bělošské školy. V lednu, 1956, se pokusilo 27 afroamerických školáků nechat zapsat do veřejné školy v Little Rocku (Arkansas), byl jim ale znemožněn přístup.

Fotografie křičící bílé ženy na černošskou studenku se ale nestala pouhou epizodou 60. let v boji za lidská práva, ale měla o několik desítek let velmi nečekané vyústění. Kniha "Elizabeth and Hazel: Two Women of Little Rock" od Davida Margolicka se snaží popsat strastiplnou cestou obou protagonistek, během které se nakonec opět setkaly. Informace o knize a krátký rozhovor s autorem naleznete níže na odkazu**. 








*foto: Elizabeth Eckford před střední školou ve městě Little Rock (Arkansas), 4.září, 1957.

** "Elizabeth and Hazel: Two Women of Little Rock" by David Margolick (Yale univ., 2011)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)