Nkiru Books



Flatbush avenue protíná brooklynskou část New York City a společně s Mostem a Brooklyn Hights patří k nejvýznamnějším symbolům této části NYC. Tato rušná třída Brooklynu patří k místům, kde se udála spousta událostí a jednou z nich je příběh Nkiru Books, první afroamerické knihkupectví v Brooklynu a druhé v historii města New York.

Místo, kde se prodávají knihy, není jen prázdný prostor, kde probíhá tento „deal“, regály s knihami mají magickou sílu a nabízí prostor mnoha barev, nálad, světů a typů lidí. Místo se stejnými vlastnostmi symbolizuje rovněž i Nkiru Books, který založila v roce 1977 Leothy Miller Owens společně se svou matkou Adelaide Miller. Během 70. a 80. let se z Nkiru Books stalo kulturní centrum, které nabízelo knihy od afroamerických autorů přes karibskou a španělskou literaturu. Nkiru nepředstavovalo jen standardní obchod s knihami, probíhalo zde mnoho akcí při vydání nových titulů nebo se pořádalo autorské čtení. V roce 1992 podlehla Leothy Miller Owens rakovině a obchod provozovala sama její matka až do roku 1999, kdy se Nkiru dostal do finančních potíží.

V tomto dobu oslovila dvojice brooklynských rapperů Mos Def a Talib Kweli (Black Star) A.Millerovou a obchod kupují. Z původního názvu Nkiru books se stává „Nkiru Center for Education and Culture (Nkiru – Centrum pro vzdělání a kulturu), a obchod tak dostává novou, ale taky poslední energii pro závěrečnou etapu své existence. Po roce se obchod přemísťuje na Washington Avenue v Brooklynu a díky novým „majitelům“ se zde pořádají hip hop akce, kde například v roce 2001 vystupovali Lone Catalysts z Ohia.




Z důvodu změn na trhu, jakými je například velký rozmach obchodní center, byl Nkiru stále více ve finančních potížích a v roce 2002 uzavřen. V letech 1995 až 1998 dokumentovala fotografka Marcia E. Wilson dění v Nkiru Books a v magazínu Mosaic vyšel několika stránkový článek s fotografiemi.




   Talib Kweli před obchodem (foto: Linda Rosier for The New York Times)




Flatbush av., rok 2001




Nkiru Bookstore: časová osa


1952 - Leothy Miller Owens narozená v Brooklynu (NYC)
1977 - Leothy Miller Owens společně se svou matkou, Adelaide Miller, otvírají Nkiru Books
ve svém rodišti, v Crown Hights (čtvrť v Brooklynu)
1987 – Nkiru Books se po 10 letech přemisťují k Flatbush av. do ulice St.Marks Place
1992 - Leothy Miller Owens podléhá rakovině
1992 až 1999 - Adelaide Miller provozuje Nkiru Books
1999 – Mos Def a Talib Kweli kupují Nkiru Books a přejmenovávají jej na
Nkiru Center for Education and Culture
2002 – Nkiru je z finančních důvodů uzavřen





Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)