Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z březen, 2016

"Poselství poslům" Gil Scott-Heron (český překlad)

Obrázek
Když svět obletěla zpráva o úmrtí newyorského hudebníka, básníka a skladatele Gil Scott-Herona, většina medií zmínila na prvním místě skladbu " The Revolution Will Not Be Televised " a titul "Godfather of Rap", kterým byl označován hip hopovou komunitou po celém světě. Ani jedno nechci zpochybňovat, ale označení "Kmotr rapu" sám G.Scott-Heron nerad používal a své důvody vysvětlil v předmluvě sbírky svých textů a básní "Now and Then" (Payback Press, 2000).

Jaké rady dává americký komik Gary Owen svým dětem ze smíšeného manželství při setkání s policisty?

Obrázek
Zajímavý video-rozhovor na VladTV s komikem Gary Owenem o policejním násilí a osobních zkušenostech s policií. Zajímavý je ale i koment Dj Vlada o jeho zkušenosti z Bay (San Francisco) a Brooklynu, kde chvíli žil. Check this out a prosvištěte si trochu anglická slovíčka.

William Wordsworth "Předehra aneb Jak vzniká básnický duch" (s komentářem Kláry Soukupové)

Obrázek
Je splněn jeden cíl: má mysl tím ožila, a jestli její jas mě neopustí, vkrátku po vrstvách proběhnu celý příběh života. […] Dobře si vzpomínám (byl jsem jen malý kluk, snad nebylo mi ani devět), jak mráz na horách s mrazivým větrem loňské krokusy spálil a serval; […] Kdo ale pitvat dokáže svůj rozum nožem geometrie, změnit jej na kruh nebo obdélník? Kdo vybaví si hodinu, v níž prvně svým semínkem byl do nás zaset zvyk? […] Projel jsem Paříž a těch pár dní tam pobyl, spěšně ohlédl si místa s pradávnou nebo čerstvou pověstí […] Tento můj příběh, příteli, se týká duchovních sil, jež pak krok za krokem šly, ruku v ruce s láskou, se štěstím a obrazností, která učí pravdě, dokud se dobro nitru vrozené pak nezhroutilo pod náporem doby a jejích katastrof? […] Ach ještě pár let užitečně žít, a dojdem cíle, skončí se tvůj běh a pomník slávy zde bude stát. Rozsáhlá filozofická poéma Williama Wordswortha "

Phife Dawg RIP (23.3.2016)

Obrázek
Malik Isaac Taylor aka Phife Dawg (A Tribe Called Quest) 20.11.1970 – 23.3.2016

"FREEDOMWAYS" Magazín (1916 - 1985)

Obrázek
Černošský čtvrtletník FREEDOMWAYS byl založen v roce 1961 zbylými členy (Louis Burnham, Edward Strong, W.E.B. Du Bois), jež v 50. letech vydávali harlemské noviny Freedom. Čtvrtletník představoval místo, kde se setkávalo několik názorových proudů tehdejší intelektuálské scény Harlemu.

freedomways magazine (covers)

Obrázek

"Freedom is a road / Svoboda je cesta" Frederick Douglass

Obrázek
"Freedom is a road seldom travelled by the multitude" "Svoboda je cesta, po které zřídkakdy prochází davy" Frederick Douglass (motto bylo použito na obalu LP Public Enemy z roku 1988) audio:   The Public Enemy´s Sample #2

Back in the Dayz! Dj Orion, Dj Richard, Dj A to the K (Aaron Kirtz) @radio 1

Obrázek
Radio 1, 24.12.1999 Dj Orion, Dj Richard, Dj A to the K (Aaron Kirtz)