Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z únor, 2015

"iman" Capital D

off the album Insomnia (2004) by Capital D  

"Narození, svatba a pohřeb v sunnitském islámu" Jana Malecká (Masarykova univerzita, 2014)

Obrázek

Džidda / جدة / Jeddah (Saúdská Arábie, 2015)

Obrázek

Harlem reaguje na zavraždění Malcolma X (k 50. výročí zavraždění Malcolma X)

Pohřeb Malcolma X, Harlem 27.2.1965 (k 50. výročí zavraždění Malcolma X)

Obrázek

"Bedřich Hrozný" Jiří Prosecký (Orientální ústav, 2015)

Obrázek
Bedřich Hrozný, jeden z našich nejvýznamnějších orientalistů, se proslavil rozluštěním chetitštiny, ale byl také zakladatelem celého oboru chetitologie, který je dnes zastoupen na mnoha univerzitách Evropy i Ameriky a od jehož vzniku uplyne v roce 2015 právě sto let. Byl archeologem, podílel se na založení Orientálního ústavu, byl prvním hlavním redaktorem jeho vědeckého časopisu Archiv orientální a jeho úctyhodná bibliografie zahrnuje okolo tří set padesáti položek. Byl také schopným organizátorem a manažerem vědy, děkanem FF a rektorem UK. Kniha v PDF

"Alois Musil" Pavel Žďárský (Orientální ústav, 2014)

Obrázek
Nejvýznamnější český orientalista Alois Musil byl jako katolický kněz, navíc úzce spjatý s posledním rakousko-uherským císařským párem i s „buržoazní“ Masarykovou republikou, odsouzen komunistickým režimem k zapomnění. Přesto je mezi zahraniční odbornou veřejností dobře známý. Díky odhodlání a zapálení se původem chudý moravský chlapec stal cestovatelem, spolunáčelníkem dvou beduínských kmenů i objevitelem jednoho ze skvostů raně islámské architektury, unikátní stavby Qusajr cAmra. Napsal 70 knih a přes 1400 odborných i populárních článků a během první republiky pod Masarykovým vedením významně formoval československou orientalistiku. Vedle orientalistiky se zabýval biblistikou, kartografií, archeologií, etnografií i kulturní a sociální antropologií. Kniha v PDF související:  "Ze světa islámu" Alois Musil (Akropolis, 2014)

"Ze světa islámu" Alois Musil (Akropolis, 2014)

Obrázek

"The Night Malcolm X Spoke at the Oxford Union" Stephen Tuck (2014)

Obrázek

Muslimové v ČR: Ne naším jménem! (Hate Free)

Obrázek
"Jako muslimové žijící v České republice důrazně odsuzujeme násilí páchané ve jménu islámu a jasně se od něj distancujeme. Věříme, že tragédie a zločiny, které se ve jménu islámu dějí, včetně nedávných útoků v Paříži, nejsou součástí našeho náboženství. Přejeme si, aby česká společnost slyšela náš hlas a znala náš odmítavý postoj. Lidé zneužívající islám k dosažení svých cílů nejednají naším jménem a zde je naše veřejné vystoupení proti nim." zdroj:  Muslimové v ČR: Ne naším jménem! (Hate Free)

THE BOSNIAN MAN WHO WALKED TO HAJJ...

Obrázek
A Bosnian Muslim pilgrim who left in December 2011 for the pilgrimage to Makkah by foot arrived for the 2012 Hajj after passing through seven countries including war-torn Syria. Senad Hadzic, 47, said: “I arrived Saturday in Makkah. I am not tired, these are the best days of my life,” the whole story´s here  

R.I.P Darell Mason aka DOT-A-ROCK

Obrázek
Mason played a role in hip-hop's earliest days as a member of the Bronx groups the Mighty Force crew, The Cold Crush Brothers and the Fantastic Five, also known as the Fantastic Freaks or the Fantastic Romantic 5 MCs, performing with Grandwizard Theodore.  The Fantastic Five were best known for their 1982 single " Can I Get a Soul Clap " and appeared in the film Wild Style.  INTERVIEW w/ DOT-A-ROCK (2002) více v knize: "Yes Yes Y'all" by Jim Fricke and Charlie Ahearn (2002)