Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z říjen, 2010

Manhattan (NYC)

Obrázek
 *Fotografie byly pořízeny během mé návstěvy NYC/NJ/Philadelphia květen 2001 a leden-březen 2003  All these pictures were taken during my visit of NYC/NJ/Philadelphia in May 2001 and January-October 2003

NYC (Manhattan)

Obrázek
5th Av. - 59th street May 2001

"Vzpomínky na Jiřího Trnku" (Praha 1971)

Obrázek
Kniha Jiří Trnka je věnována vzpomínkám našich významných osobností, které spojoval nejen vztah k jeho práci a tvorbě, ale i jako k člověku. Necelých devadesát stran vzpomínek a příběhů je prokládáno kresbami Jiřího Trnky, které ve velkém formátu (29cmx18cm) mají velmi silný efekt. Většinou se jedná jen o jednoduché náčrty tužkou nebo tuší. Uvnitř knihy jsou dvě velké kresby ve větším formátu, jedna je kresba Pierota (přibližně z roku 1960) provedená pastelem na papíře, může se ale jednat rovněž o figuru Pseudola * , který byl motivem několika Trnkových prací. Druhá je kresba Krále, která je pravděpodobně na motivy sochy z polychromovaného dřeva z druhé poloviny 50. Let. * Srovnání postavy Pierota a Pseudola je z publikace L.H.Augustina „Jiří Trnka“ (Academia 2002)

Soubor díla F. X. Šaldy

Obrázek
Na webu Ústavu pro českou literaturu bylo zveřejněno kompletní dílo F.X Šaldy v elektronické podobě. Edice obsahuje jak dvě nejvýznamnější díla ( Boje o zítřek a Duše a dílo ), tak i komplet 13 dílů sbírky Kritické projevy z let 1892 – 1928. Šaldovo dílo představuje ve svém celku významný dokumentárně cenný komentář k dějinám moderní české literatury.